Het verhaal van Satyakama

 

Satyakama, zoon van Jabala, wilde in de leer bij een Guru. Hij ging naar zijn moeder en vroeg haar naar de naam van zijn vader (alleen zonen uit een Brahmanen geslacht konden opgeleid worden). Zijn moeder zei hem: “Toen ik van jouw in verwachting raakte was ik dienstmeisje en had dus omgang met veel mannen (in die tijd een normaal onderdeel van de dienstverlening) en weet niet wie je vader is. Maar mijn naam is Jabala, en jouw naam is Satyakama. Je mag je dus Satyakama Jabala noemen.”

Toen ging hij naar Gautama, de zoon van Haridrunat en zei: “Ik wil de heilige wetenschap bestuderen. Mag ik uw leerling worden Heer?”

 

Gautama vroeg: “Wie is je vader jongen?” Satyakama vertelde wat zijn moeder hem had gezegd.

Gautama zei: “Alleen een Brahmaan zou zo spreken zonder de waarheid te verdoezelen, ik zal je als mijn leerling aannemen.”

 

Hij kreeg van zijn leraar 400 magere, zwakke runderen om voor te zorgen. Satyakama zei: “Ik kom terug als het er 1000 zijn.”

 

Op een dag sprak de stier tot hem en zei: “We hebben de 1000 bereikt, breng ons terug naar het huis van de leraar. Maar eerst zal ik je 1/4 deel van Brahman uitleggen.”

 

 

 

De Stier: “Het Oosten is 1/4 deel, het Westen, het Zuiden en het Noorden zijn elk 1/4 deel van Brahman. Mediteer hierop als Brahman de Stralende, en wordt zelf stralend in de wereld.”

 

Het Vuur: Toen hij ’s avonds het vuur aanstak sprak dit tot hem en zei: “Ik zal je 1/4 deel van Brahman uitleggen. De Aarde is 1/4 deel, de Lucht, het Hemelrijk en de Oceaan zijn elk 1/4 deel van Brahman. Mediteer hierop als Brahman de Eindeloze, en wordt eindeloos in deze wereld.”

 

De Zwaan: De volgende avond streek er een zwaan naast hem neer en sprak: “Ik zal je 1/4 deel van Brahman uitleggen. Vuur is 1/4 deel, de Zon, de Maan en de Bliksemflits zijn elk 1/4 deel van Brahman. Mediteer hierop als Brahman van Licht, en wordt zelf als licht in deze wereld.”

 

De Duikvogel: De avond daarna streek een duikvogel naast hem neer en sprak: “Ik zal je 1/4 deel van Brahman uitleggen. De Adem is 1/4 deel, het Oog, het Oor en het Denken zijn elk 1/4 deel van Brahman. Mediteer hierop als Brahman de schatkamer van Ervaring, en wordt zelf een schatkamer van Ervaring.”

 

Toen Satyakama bij het huis van zijn leraar kwam keek die hem aan en zei: “Je straalt als een kenner van Brahman, wie heeft je onderwezen?” Satyakama antwoorde: “Het waren geen menselijke wezens Heer, maar ik zou willen dat U mij onderwijs zou geven. Want ik heb van anderen gehoord, dat een leraar zoals U de beste hulp is het doel te bereiken.”

 

En Gautama onderrichtte hem volledig. Ja, hij onderrichtte hem volledig.

 

                                                                                 afb. Shankaracharya onderwijst zijn leerlingen in Advaita Vedanta.