Integrale Yoga naar Swami Sivananda

 

Swami Sivananda (Geboren: 8 september 1887, Pathamadai, India – Overleden: 14 juli 1963, Rishikesh, India) was een ziener, een ruimdenker, een rebel. De andere Yogameesters hadden 1 of 2 leerlingen, hielden delen van hun “teachings” geheim en maakten de “weg” voor hun leerlingen soms zo smal dat het bijna verstikkend werd.

Swamiji hield van ruimte, van eigen ontwikkeling en het ontwikkelen van je waarnememing. Hij had ruim 30 leerlingen, stuurde hen (o.a. Swami Vishnu devananda) de wereld in om Yoga naar het westen te brengen. (Yoga is een geschenk voor de wereld en niet alleen voor India) alleen hierin al was hij “anders”.

 

 

Swami Sivananda gaf de wereld Integrale Yoga

 

Er bestaan 4 hoofdvormen van Yoga en daaruit ontwikkelden zich nog 2 afgeleiden.

-Jnana Yoga: Yoga van kennis, m.n. Vedas, Upanishads, Bhagavad Gita (maar ook de grote spirituele werken uit andere culturen)

-Bhakti Yoga: Yoga van de devotie, de overgave.

-Karma Yoga: Yoga van de zelfloze dienst. Dienst doen aan anderen en zo dienst doen aan God.

-Raja Yoga: de koninklijke weg. Yoga van de controle van de Geest.

Uit Raja Yoga ontstonden;

Kundalini Yoga: Yoga van de energie

Hatha Yoga: Yoga van de lichaamsbeheersing (de meer fysieke vorm zoals de meeste die kennen)

 

Alle andere Yogavormen die we op het internet tegenkomen zijn variaties op deze 6!

 

In de Integrale Yoga, zoals die hier onderwezen wordt, komen al deze elementen aan bod. De kern bestaat uit Hatha Yoga (bestaat uit 5 pijlers: Asanas, Pranayama, Yoga Nidra, Meditatie en aandacht voor voeding) maar daarom heen worden Mantras gezongen en gereciteerd, uitleg gegeven over Yoga en de grote geschriften, er is aandacht voor Bhakti, uitleg over voeding en leerlingen worden gestimuleerd breder te kijken.

 

Deze Yogavorm is nog zeer authentiek, dicht bij de bron en geeft binnen zijn volledige breedte iedere leerling de mogelijkheid om te vinden wat bij hem/haar past. Dit is precies wat Swamiji voor ogen had.

Een beroemde uitspraak van Swami Sivananda was: één gram praktijk is beter als een ton theorie. En zo is het maar net, Yoga moet je ondergaan en niet alleen er over lezen.

 

De opeenvolging van leraren gaat terug tot de bron maar in deze traditie zijn de lijnen erg kort, daardoor is dat wat wij willen overbrengen zuiver en authentiek.

Swami Sivananda — Swami Vishnu devananda — Sukadev — Satyakama

 

Meldt je aan voor een gratis proefles en onderga Yoga zoals het bedoeld is.