Bad Meinberg – Yoga Vidya

Excursie Bad Meinberg (Duitsland) van 1 tot en met 4 November 2012

 

Met maar liefst 13 personen was yogacentrum Satyakama vertegenwoordigd voor de excursie naar Bad Meinberg, een klein dorpje waar de Yoga Vidya Ashram gelegen is. Nadat wij ons allen verzameld hadden bij het yogacentrum vertrokken we om 10.30 uur “pünktlich” richting Duitsland. Nadat we goed had kunnen doorrijden op deze “zondag” – vanwege Allerheiligen moest alle vrachtverkeer langs de weg blijven stil staan – kwamen we rond het middag uur aan op de plaats van bestemming. Eerst hebben we een bezoek gebracht aan het nabijgelegen Bad Meinberg en daar nog vlug even genoten van een heerlijke kop koffie/thee.

 

Aansluitend gingen we dan eindelijk richting de Ashram. De rust die in het dorp zo typerend was, kwam volop terug in de Ashram en directe omgeving. Een omgeving omringd door natuur en een gebouw waarin iedereen met hetzelfde bezig is, dat moesten wel de perfecte omstandigheden zijn voor vier dagen yoga, meditatie, satsang, veel prana maar zeker ook gezelligheid met een positief ingestelde groep yogi’s en yogini’s.

 

Rondom zes uur mochten wij aanschuiven in de eetzaal waar ons een heerlijke maaltijd stond te wachten. Joop had vooraf niets teveel gezegd, het eten was top en dat zou het de andere dagen ook zijn. Alleen al daarom loont een bezoek aan de Ashram zich, maar ja, dat was natuurlijk niet echt de bedoeling :o)

 

De avond Satsang ( voor mij de eerste Satsang ooit ) was indrukwekkend op velerlei fronten. Nog niet eerder had ik zo een grote groep mensen met zoveel positieve energie en warmte bijeen gezien en mooier nog, ik was een van hen. Ondanks dat ik niet alles kon meezingen werd ik meegesleurd in de sfeer en die was gewoon prachtig.

 

De volgende dag heeft Satyakama ons wegwijs gemaakt in de Ashram en hebben we grotendeels gezamenlijk een programma afgewerkt. Vroeg opstaan, pranayama (ademhalingstechnieken), meditatie, yoga, satsang en natuurlijk wederom genoten van het heerlijke eten.

 

 

Op een van de dagen zijn we ook nog naar de Externsteine in Horn-Bad Meinberg geweest. De Externsteine zijn een formatie van zandstenen.
De formatie bestaat uit enkele lange stenen, die abrupt uit het heuvelachtige
landschap oprijzen. De stenen zijn van zandsteen en zijn ontstaan in het Krijt,
ongeveer 120 miljoen jaar geleden. Als je niet beter zou weten zou je zeggen
dat er ooit een meteoriet midden in het gebied is neergestort, waarvan een deel
in de grond zit maar het grootste stuk nog boven de grond te bewonderen en te
beklimmen valt.  En dan heb je met de Satyakama yogi’s meteen de juiste
mensen, want beide te beklimmen (lees: te betrappen) toppen hebben wij
getrotseerd.  Op de eerste top hadden we zelfs allemaal nog genoeg
energie om er een yoga oefening uit te persen. Deze zijn in het fotoverslag te
bewonderen.

 

Heel bijzonder was de door Satyakama georganiseerde lezing van Swami Nirgunananda. Zij vertelde met groot enthousiasme over wat nu eigenlijk een Ashram is en hoe haar levensloop was en uiteindelijk terecht is gekomen waar en wie ze nu is. Een dynamische vrouw die ook op de diepere vragen vanuit onze groep in ging.

 

Onvergetelijk zijn ook de vroege ochtendwandelingen in stilte. 

Heerlijk frisse lucht inademen en genieten van de geluiden in het bos. 

Op dat soort momenten begrijp je pas dat we als mens vooral bezig zijn met praten en niet meer horen welke rust een bos uitstraalt, jammer, maar nu weten we dat weer.

 

Vooraf wist ik niet precies wat ik van deze excursie moest verwachten. 

Achteraf kan ik alleen maar zeggen dat je dit echt een keer meegemaakt moet hebben als je serieus een aantal dagen met yoga en met jezelf bezig wil zijn. Het is het bewust bezig zijn met zaken waarmee je in het dagelijkse leven soms niet bezig kunt zijn door het ritme/stress van alledag.
Kortom: een aanrader.

 

Ik wil ook heel graag de groep bedanken voor de geweldige tijd en de gezellige sfeer.

Bad Meinberg, bis bald !

 

Andy