Bad Meinberg voorjaar 2013

Yoga weekend Bad Meinberg, voorjaar 2013

 

 

Vijf dames en vijf heren, allen deelnemers van het Satyakama yoga centrum te Kerkrade vertrokken op 28 mei in twee auto’s richting het yogacentrum Vidia Yoga in Bad Meinberg.

Onze gemeenschappelijke factor was het beleven van een weekend, vol met meditatie, yoga oefeningen, zang, klank, rust, nieuwe ervaringen en gezond en heerlijk eten.

Voor mij was het de eerste keer dat ik deelnam.

Verwachtingen had ik thuis gelaten en mijn doelstelling was het vooral te ondergaan en te ervaren hoe ik het zou gaan vinden.

De reis er naar toe verliep voorspoedig; ik trof fijne reisgenoten, er waren leuke gesprekjes met oprechte belangstelling voor dat wat de ander vertelde en bij het wegrestaurant onderweg was er lekkere koffie.

Aangekomen in de hal van het yogacentrum waande ik me een beetje terug in de tijd; de bruine schrootjesplafonds en de oranje meubels deden me aan de jaren zeventig denken.

De brede stoelen en banken in de hal en de vele folders nodigden uit om te gaan zitten en vooral om te kijken wat er om je heen gebeurde.

Boeiend vond ik het om te zien hoeveel mensen er rondliepen, in een vrij relaxt tempo en tevens toch redelijk doelgericht. Van jong tot oud, van beginneling tot zeer geoefende cursist.

 

Deze keer kregen de meeste cursisten van Joop een slaapplek in twee slaapzaaltjes in de onderste verdieping. Op mij kwam het in eerste instantie over als een soort ondergrondse camping, veel gangen om te verdwalen en in het begin leek het vinden van de douches en de wc’ s wel op een ouderwetse speurtocht. Ook dat went en heeft op een gegeven ogenblik ook wel weer zijn charme. (als je maar weet op welke herkenningstekens je moet letten om je weg te vinden).

De eerste avond hebben we als groep nog een gemeenschappelijke yogales van Joop gehad en daarna hebben we mogen genieten van een mooi optreden met zang van Janin en Kai, in yogakringen klinkende namen.

De dagen daarna kwamen er verschillende programma onderdelen aan bod, zoals meditatie, yoga op verschillende niveau’s, satsang zingen, klankschalen beluisteren en ervaren.

Persoonlijk vond ik het erg fijn dat je kon doen waar je interesse naar uit ging, ieder kon dat halen/gaan doen/gaan ervaren waarvoor hij/zij kwam.

Voor enkelen betekende dat vooral het gaan volgen van de meditatielessen.

Zelf heb ik veel plezier ervaren aan het meedoen met de vele yoga oefeningen, op de verschillende niveau’s.

Voor mij was het goed en stimulerend om les te krijgen van de vele docenten, ieder bracht de stof op zijn/haar wijze en daardoor bleef ik alert en leerde ik nog wat nieuws of viel er eindelijk het kwartje, waardoor ik de oefening begreep en beter kon uitvoeren.

Verrassend vond ik het om te ervaren hoe snel je lijf soepel wordt als het tig keer op een dag zonnegroetjes doet en het van hond, naar tijger weer een kat mag worden. Ik voelde me weer eventjes 40 jonger in tijd.

De stiltewandeling in het bos die we als groep hebben gedaan, was een fijn moment.

Met Joop en Bettina als voorop lopers en de rest van ons groepje als trouwe volgers.

De rust, met als enige geluid het gezang van de merels en het gekoer van wat duiven deden me meteen aan mijn straatje thuis denken, waar ik door dezelfde geluiden word gewekt.

 

Bijzonder vond ik de yogales die we van onze groepsgenoot Eva kregen.

Het werd een uurtje van even met zijn allen als groep bij elkaar zijn, even samen met hetzelfde bezig zijn, even flink lachen als we het clowntje niet blijken te kunnen doen zonder om te vallen, en gewoon even genieten van elkaar als sympathieke reisgenoten, met ieder zijn doel.

 

Als lekkerbek heb ik erg genoten van de diverse verrukkelijke gerechten die er in het yogacentrum werden gekookt.

Maar ook de taarten en de chocolaatjes bij ons koffieplekje ’s middags in het dorp waren niet te versmaden, zeker als blijkt dat je niet de enige bent. Tenslotte is het in goed gezelschap goed eten.

 

Terugkijkend kan ik zeggen dat het een heel fijn weekend is geweest.

Ik heb mogen ervaren hoe weldadig drie dagen oefeningen, meditatie en zang voor je lijf en je geest kunnen zijn. 

Het voelt goed, het is even afschakelen, je krijgt de tijd en de gelegenheid om jezelf op een andere wijze te leren kennen, en daarnaast mocht ik deelgenoot zijn van een groepje fijne mensen.

Ook heerlijk is het om in een omgeving te kunnen zijn zonder mobieltjes en tablets om je heen, maar gewoon tussen mensen die op een “ouderwetse wijze “ aandacht voor de ander hebben.

Ik hoop zeker nog eens terug te mogen gaan.  

 

Met dank aan Joop en mijn fijne reisgenoten.

 

 

Anja Halmans