Verslag Lieke

Yoga Vidya Bad Meinberg

 

Spannend! Het is donderdagochtend 30 april 2015 en na ons verzameld te hebben in het yogacentrum, vertrekken we met zeven personen naar de Ashram Yoga Vidya in Bad Meinberg. Gelukkig ben ik niet de enige die de eerste keer mee gaat. We zijn met vier ‘nieuwelingen’. Ergens is het toch wel fijn om te merken dat we het allemaal best spannend vinden om de eerste keer mee te gaan. We hebben natuurlijk al veel verhalen gehoord en al wat excursieverslagen gelezen, maar het blijft toch spannend, want hoe zou ik het daar gaan vinden?

 

Eenmaal op weg viel de spanning wel mee. Het is een leuke groep. We hebben onderweg nog een stop gemaakt bij een wegrestaurant om koffie te drinken en eventueel wat te eten. Rond 15.00 uur komen we bij de Ashram aan. Na het inchecken krijgen we allemaal beddengoed en handdoeken. We zijn gezamenlijk onze spullen uit de auto’s gaan halen en naar onze kamers gegaan. Daar hebben we eerst ons bed opgemaakt.

Tegen 16.00 uur krijgen we een rondleiding van Satyakama door de Ashram. Wat een grote gebouwen. Er zijn meerdere verdiepingen en overal zijn er wel weer deuren en gangen. In eerste instantie lijkt het wel een doolhof, maar er zijn gelukkig genoeg herkenningspunten waaraan je je kunt oriënteren. Bovendien zijn de kamers en de receptie waar we ons verzamelen makkelijk te vinden. Dus dat geeft wel een gerust gevoel. Bovendien zijn naast Satyakama ook Eva en Govinda mee, die al bekend zijn in de Ashram en ons goed de weg wijzen.

 

Na de rondleiding gaan we samen naar een yogaruime waar we uitleg krijgen over het centrum en de verschillende mogelijkheden die we de komende dagen hebben.

Om 18.00 uur gaan we met z’n allen naar de eetzaal. En ja, het is echt waar wat Satyakama altijd vertelt: het eten is echt super! Opvallend is dat het vrij rustig is in de Ashram. Het is best fijn dat het de eerste dag niet meteen al zo druk is. Zo hebben we rustig de tijd om alles op ons te laten inwerken en om te wennen.

 

Na het eten hebben we even tijd voor onszelf om bijvoorbeeld alle eerste indrukken te verwerken. Vervolgens hebben we om 20.00 uur onze eerste Satsang die geleid wordt door Sukadev (de oprichter en leider van Yoga Vidya) . Deze begint met een geleide meditatie van ongeveer twintig minuten, gevolgd door het zingen van Mantras. Daarna wordt er iets verteld of voorgelezen uit een boek door Sukadev. Het is behoorlijk indrukwekkend om met een grote groep mensen allemaal samen te zingen. Na de Satsang blijven we nog even met elkaar napraten over deze indrukwekkende eerste dag. Dan is het tijd om te gaan slapen.

 

Vrijdag begint de dag om 06.00 uur met een mediatie of met Pranayama. Ik ga samen met Govinda en Satyakama naar het klooster Shivalaya. Om 07.00 uur treffen we de groep bij de Satsang. Daarna hebben we nog tijd voordat de eerste yoga les om 09.15 uur begint. Sommigen gaan wat lezen en anderen gaan muziek luisteren. We hebben gisteren afgesproken dat we gezamenlijk naar onze eerste yoga les gaan. We hebben gekozen voor rug-yoga. Als we daar aankomen heeft Eva al voor ons matjes klaar gelegd. We liggen dus gezellig als groep bij elkaar. Dat geeft toch een vertrouwd gevoel.

Na de fijne les gaan we met z’n allen ontbijten en ook deze keer is het eten weer erg lekker. Er is echt heel veel keuze.

 

Rond 13.30 uur gaan we met z’n allen naar de Externsteine in Horn-Bad Meinberg. Dit is een groep grote zandstenen die uit het niets in het verder vrij vlakke omliggende gebied omhoog schieten. Het is een heel mooi gebied waar je mooie wandelingen kunt maken. Hier is het meteen een stuk drukker, aangezien 1 mei een feestdag in Duitsland is. Sommigen van ons gaan een stuk wandelen en anderen gaan de stenen beklimmen. Het is lekker weer. Zeker als het zonnetje doorkomt.

 

Na het bezoek aan de Externsteine gaan we in het dorpje koffie drinken met eventueel gebak erbij. Iedereen is lekker ontspannen en relaxed. Om 16.15 uur gaan we met een groot deel van de groep weer een yoga les volgen. Daarna zijn we weer heerlijk met z’n allen gaan eten. Het is meteen duidelijk dat het een stuk drukker geworden is. Maar je ziet dat ze hier gewend zijn aan grote groepen mensen. Je kunt op vier verschillende plekken langs het buffet lopen en we hoeven helemaal niet lang te wachten. Er is genoeg te eten en alles wordt steeds weer opnieuw vers bijgevuld. Erg indrukwekkend hoe alles zo goed op rolletjes loopt. Na het eten besluiten Satyakama, Govinda en ik een stuk te gaan wandelen. De Ashram bevindt zich in een erg mooi gebied waar je heerlijk kunt wandelen.

 

Op zaterdagochtend besluit ik om naar de ochtendmeditatie in Shivalaya (klooster) te gaan. Daarna treffen we elkaar bij de receptie, van waar we een ochtendwandeling gaan maken. Het eerste deel van de wandeling is een stille meditatieve wandeling. Je ziet hoe de zon door de bomen opkomt en dan over de met dauw bedekte velden, bossen en struiken schijnt. We zien heel wat vogels, een wegspringend konijn en zelfs reeën op vrij korte afstand! Daarna hebben we een staande meditatie in het bos. Na de meditatie vervolgen we de wandeling. Wat kan een vroege ochtend toch mooi zijn en wat een heerlijke en erg mooie wandeling. 

 

Om 09.30 uur gaan we met een groepje naar het mantra zingen in Shivalaya. Er wordt een mantra een half uur langs steeds weer opnieuw gezongen. Een geweldige ervaring!

Bij het ontbijt is het erg leuk om allemaal eigen gedachten en ervaringen uit te wisselen en dat wordt dan ook volop gedaan.

 

Om 13.00 uur gaan we met een groep naar Shivalaya voor Hanuman Chalisa. Dit is ook het zingen van een mantra, alleen wordt er nu een lang mantra één keer gezongen en niet steeds herhaald. Het duurt maar ongeveer twintig minuten dus het is helaas al weer snel voorbij. Van tevoren heeft Satyakama aangegeven dat hij vandaag om 13.30 uur een langere wandeling van ongeveer twee uur (±8 km) gaat maken. We gaan allemaal gezellig mee. Het is echt heerlijk weer. We kunnen lekker zonder jas wandelen in het zonnetje. Aan het einde van de wandeling hebben we in de middag fijn op het terras in de zon gezeten om koffie met gebak te eten bij ons ‘vaste’ adres.

Samen met Satyakama ben ik daarna naar het oorlogsmonument en kerkje in het dorp gelopen en van daaruit zijn we terug gewandeld naar de Ashram. Ook dit keer hebben we weer met z’n allen heerlijk gegeten. We gaan ruim op tijd eten, want er is om 19.00 uur een klankreis van een uur. Daar hebben de meesten van ons wel zin in en dus moeten we ruim op tijd aanwezig zijn, aangezien er beperkte plaatsen beschikbaar zijn en het erg druk is in de Ashram. We zijn ruim op tijd en genieten van een heerlijke klankreis. Op zaterdagavond is er een grotere/langere Satsang. Na de Satsang gaan we nog met een kleiner groepje wat thee drinken bij de receptie en dan is het alweer snel bedtijd.

 

Op zondagochtend gaan we met een klein groepje naar het klooster Shivalaya voor de ochtendmeditatie. Op deze dag is Swami Nirgunananda Saraswati bij de meditatie. Zij is ‘non’ en leidster van het klooster Shivalaya. Zij komt over als een hele liefdevolle, warme en krachtige vrouw. Ook vandaag ben ik blij dat ik mee ben geweest naar de ochtendmeditatie. Een geweldige ervaring!

 

Na de meditatie gaan we naar het mantra zingen in het klooster. Na het zingen gaan we met een klein groepje naar de grot in het Shivalaya klooster. In het klooster is in een ruimte als het ware een grot nagemaakt met leemachtige muren. Als je deze grot binnen gaat, voel je direct de energie die hier aanwezig is. Een hele fijne plek om te mediteren!

 

Om 11 uur gaan we voor de laatste keer gezamenlijk eten. Na het eten gaat iedereen de spullen inpakken en kamers schoonmaken en dan is het al helaas tijd om weer naar huis te vertrekken. De rit loopt voorspoedig en we komen ongeveer rond 16.00 uur bij ons yogacentrum aan.

 

Ik ben blij dat ik mee ben gegaan. Het was een hele mooie ervaring en zeer zeker de moeite waard! Er is veel in elk van ons gebeurd en het is mooi om yoga ook echt te ervaren en te leven en niet alleen maar (af en toe) te beoefenen/doen. Graag wil ik iedereen bedanken die mee is gegaan. Het is een hele leuke en gezellige groep, waardoor de sfeer erg goed is. Ook wil ik iedereen bedanken voor het delen en luisteren naar elkaars (persoonlijke) ervaringen.

 

Eva bedankt voor het zijn van onze leuke kamergenote, je begeleiding en het beantwoorden van al onze vragen. Govinda bedankt voor de veilige heen- en terugreis, jouw begeleiding, steun en luisterend oor. Satyakama bedankt voor al het regelen voor dit bezoek aan de Ashram, de veilige en leuke autoritten, de persoonlijke gesprekken, begeleiding en het verder op weg helpen.

 

Bedankt!

Verslag Irma

Mijn ervaringen in Bad Meinberg

Van donderdag 30 april tot en met zondag 3 mei ben ik met Satyakama, Govinda, Eva, Lieke, Edi en Math op excursie naar de Ashram Yoga Vidya in Bad Meinberg geweest. Dit vond ik een bijzondere spirituele ervaring die ik graag wil verwoorden en met je wil delen.

Op de heenweg vroeg Eva naar mijn motto voor het komende dagen in Bad Meinberg. Heel plotseling en spontaan kwam in me op: “loslaten”. Loslaten van spanningen en al het negatieve wat zich in mij vast geworteld heeft. Dit was een onbewust aanwezige intentie die op dat moment naar boven is gekomen en die ik heb uitgesproken. Achteraf gezien vind ik dit moment passend om te bestempelen als het moment waarop ik mijn excursie ben begonnen.

Alle begin is moeilijk zeggen ze en dat geldt ook voor mijn excursie naar Bad Meinberg. De eerste tijd daar ben ik voornamelijk bezig geweest met het verwerken van informatie, indrukken en ervaringen. Ik was zo druk bezig met het vinden van mijn spreekwoordelijke draai dat er voor “loslaten” de eerste tijd in Bad Meinberg geen ruimte was.

Mijn eerste ervaring met “loslaten” kwam op de avond van de tweede dag in Bad Meinberg. Die avond was er, zoals iedere avond, een Satsang (= een samenzijn met muziek). Dit was de derde keer tijdens de excursie dat ik bij een Satsang was. Wat een bijzondere ervaring was het om mijn denken los te kunnen laten en hierdoor de sfeer en de muziek in me op te kunnen nemen. Na deze Satsang voelde ik me een ander mens, of beter gezegd: meer mezelf geworden.

Dit gevoel van mezelf worden heeft zich de volgende dag verder ontwikkeld. We gingen met de groep om 7:00 een stiltewandeling maken in het bos rondom de ashram. Ik vond het een bijzondere ervaring om zonder met iemand te praten in het bos te wandelen, naar de vogels te luisteren en hertjes te zien. Tijdens de wandeling heb ik de natuur in me op kunnen nemen en voelde ik me rustiger worden. Hierdoor ben ik dichter bij mezelf gekomen. Een heerlijk gevoel!

Later op de ochtend heb ik gekozen om een les yinyoga te gaan volgen. Dit is een vorm van yoga die zich richt op het ontspannen van de spieren en het loslaten van spanningen. Het kan geen toeval zijn geweest dat deze les op dat moment gegeven werd. De yogastellingen tijdens deze les hebben me zeer bewust gemaakt van de pijnlijke spanning die in mijn spieren vast zit. Door te ademen naar de plaatsen waar spanning vast zit, heb ik hier verlichting en ontspanning heen gebracht. Hierdoor heb ik langzaam spanning losgelaten. Na de yogales voelde ik me rustiger en meer ontspannen.

De dagen dat ik Bad Meinberg was hebben me nieuwe inzichten in mezelf gegeven en me nieuwe stappen laten zetten op mijn spirituele weg. Het loslaten van spanning heeft me geholpen om ruimte te creëren zodat ik verder kan groeien. De eerste ontmoeting met de Ashram in Bad Meinberg is er één die me nog lang zal bijblijven…

Irma

En zo gezegd, zo gedaan heeft mijn bezoek aan Bad Meinberg me laten groeien in het loslaten