Yoga bij overgewicht

 

Als je last hebt van overgewicht, dan zullen bepaalde yogahoudingen wat lastiger voor je zijn. Tóch is yoga ook voor zwaardere mensen heel geschikt, aangezien het zowel je lichaam als je geest ten goede komt.

 

De voordelen van yoga bij overgewicht

Ben je geïnteresseerd in yoga, maar heb je last van overgewicht en denk je dat yoga daarom niet geschikt voor jou is? Dan heb je het mis! Yoga is namelijk geweldig voor mensen met overgewicht. Niet alleen omdat het helpt om vet te verbranden, maar ook omdat het angstgevoelens tegengaat.

 

Yoga is goed voor je algemene welzijn, en veel mensen kunnen dat beamen. De Indiase premier, Narendra Modi, ziet het zelfs als een taak van de overheid om yoga te promoten. Iedereen in India moet namelijk kunnen genieten van de voordelen van yoga in hun dagelijkse leven.

 

Hieronder gaan we in op de belangrijkste voordelen van yoga voor mensen met overgewicht. We hopen dat je daardoor zo gemotiveerd raakt dat je het zelf gaat doen.

 

De geweldige voordelen van yoga bij overgewicht

 

Yoga verbetert je ademhaling

Doordat je je door yoga bewuster wordt van je ademhaling, helpt het om een betere ademhaling te krijgen. Als je je bewuster bent van je ademhaling en een gezonde levensstijl hebt, dan zullen voedingsstoffen en zuurstof makkelijker je organen bereiken.

 

Je organen kunnen daardoor beter functioneren, en je lichaam wordt beter weerbaar tegen ziektes die veroorzaakt worden door tekorten aan voedingsstoffen.

Het verbetert je zelfvertrouwen en de kwaliteit van leven

 

Yoga is een geweldige manier om een start te maken met een actievere levensstijl. Bovendien kan yoga je zelfvertrouwen vergroten en daarmee de algehele kwaliteit van je leven verbeteren. Door aan yoga te doen, word je lichamelijk sterker en kun je je spiritueel ontwikkelen. Dat zijn twee belangrijke factoren die een positieve invloed hebben op je zelfbeeld en je levensstijl.

Door de lichamelijke activiteit krijg je bovendien vanzelf meer controle over je lichaam, en ook dat zal de kwaliteit van je leven ten goede komen.

 

Yoga gaat depressies tegen

 

Yoga helpt tegen depressies

Veel mensen kampen met een laag zelfbeeld. Dat vormt een risico voor het krijgen van een depressie. Een lage eigenwaarde kan te maken hebben met onzekerheden over bijvoorbeeld uiterlijk, karaktertrekken of persoonlijke achtergrond.

 

Yoga kan helpen bij milde depressies en het verbeteren van je zelfbeeld. Yoga helpt je namelijk:

-tot rust te komen via meditatie.

-te reflecteren.

-bij het krijgen van meer zelfvertrouwen.

-bij het aannemen van een gezonde en actieve levensstijl.

 

Yoga verlicht stress

 

Met yoga leer je om mentaal en lichamelijk beter gefocust te zijn. Het helpt je bovendien  te ontspannen en spanningen los te laten, door middel van:

 

-ademhalingsoefeningen.

-meditatie.

-het verbeteren van je lichaamshouding.

 

Door elke dag wat tijd te besteden aan meditatie en ademhalingsoefeningen, wordt het cortisolgehalte in je bloed lager. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Door je longen met frisse lucht te vullen, word je bovendien rustiger, en ben je beter in staat om beslissingen te nemen en de uitdagingen van alledag aan te gaan.

 

Het vermindert lichamelijke ongemakken

 

Door regelmatig yoga te beoefenen, kun je hoofdpijn verminderen en je bloeddruk verlagen. Bovendien helpt het tegen vermoeidheid en slapeloosheid. Door yoga ga je namelijk dieper en rustiger ademhalen, waardoor het zuurstofgehalte in je hersenen toeneemt en gifstoffen worden afgevoerd.

Je zult daarnaast merken dat je gedurende de dag meer energie hebt en dat je gemotiveerder bent om gezond te eten en een actieve en gezonde levensstijl vol te houden.

 

Je merkt vanzelf het verschil

 

Iedereen kan aan yoga doen, ongeacht het gewicht dat iemand heeft. Zorg er wel voor dat je niet meer van je lichaam vraagt dan het aankan. Loop in het begin dus niet te hard van stapel, maar doe het rustig aan!

 

Naarmate je vaker yoga hebt gedaan, word je flexibeler en zekerder van jezelf. Je zult dan vanzelf merken dat je ook de moeilijkere houdingen kunt uitvoeren die voorheen te hoog gegrepen waren.

 

Bij yoga kun je je eigen tempo volgen, zonder teveel van je lichaam te vragen. Dat maakt yoga zo ideaal voor mensen met overgewicht. Beetje bij beetje zul je veranderingen gaan zien in je:

 

-flexibiliteit

-kracht

-evenwicht

-lichaamshouding

 

Yoga is makkelijk in te passen in je dagelijkse leven

 

Yoga is een goede toevoeging op elke gezonde levensstijl en het vergt bovendien geen drastische aanpassingen voor je dagelijkse leven. Hoe verder je vordert met de yoga, hoe meer en moeilijkere houdingen je kunt gaan doen.

Er zijn houdingen die met name geschikt zijn voor beginners en jouw yogadocent zal zijn programma aanpassen aan het niveau van de leerlingen. Je start dus op een niveau dat voor jou geschikt is.

 

Aangezien de docent rekening houdt met de vaardigheden van hun leerlingen, zal de kans klein zijn dat je gefrustreerd raakt omdat je bepaalde moeilijkere houdingen niet kunt uitvoeren.

 

Het is goed voor je endocriene systeem

 

Bij elke yogahouding wordt een bepaald gebied van je lichaam aangesproken: op het niveau van de spieren, de zenuwen of op hormonaal niveau. Sommige houdingen zijn bijvoorbeeld gericht op mensen die problemen hebben met de schildklier.

 

Heb je dus last van overgewicht vanwege hormonale problemen, dan kan yoga heel goed voor je zijn. In dat geval adviseren we je om je docent te vragen naar houdingen die het beste zijn als je last hebt van problemen met de schildklier en de hormonen.

 

Yoga helpt tegen angstgevoelens

 

We hebben hierboven al even de spirituele en ontspannende voordelen van yoga aangestipt. Yoga wordt over het algemeen gezien als een activiteit die goed is voor mensen die wat angstiger zijn.

De meditaties en ademhalingsoefeningen helpen namelijk om angsten te verminderen en door de positieve effecten die yoga heeft op het zenuwstelsel, verbetert het ook je concentratievermogen. Bovendien heeft het een goede invloed op je eetgewoontes.

 

Yoga helpt je je doelen te behalen

 

Ben je geïnteresseerd in een vorm van lichamelijke activiteit die je helpt om een gezondere levensstijl te volgen, of waarbij je gewicht kunt verliezen? Dan is yoga perfect voor jou!

 

Yoga is namelijk niet zomaar een bewegingsvorm, het is ook een spirituele activiteit waarmee je de verbinding tussen jezelf en je wilskracht kunt versterken.

 

Er zullen momenten zijn tijdens de meditatie waarop je zo geconcentreerd bent dat je in staat bent om jezelf aan te moedigen en nét een stapje verder te gaan. Het geeft je bovendien het geduld dat je nodig hebt om te wachten op de resultaten van al je inzet.

 

 

Yoga is heel geschikt voor mensen die last hebben van overgewicht, omdat het goede resultaten oplevert zonder dat er teveel van je lichaam gevraagd wordt.

 

(bron: GezonderLeven)